sábado, 5 de mayo de 2012

ART AL PATI

COMISSIÓ D´EDIFICI I SERVEIS     FEBRER 2012

La idea neix d´un somni que les famílies van expressar al novembre quan es va realitzar  la fase del somniar quina és l´escola i l´educació que volem per als nostres infants de l´escola bressol. Es va somniar que el pati pogués ser un aparador on expressar art i on els infants en poguessin gaudir de la bellesa de l´expressió i la contemplació d´aquest.

La comissió va prioritzar aquest somni. Desprès de reunions i de diàleg per posar-nos d´acord en què volíem i com ho podíem fer realitat, aquest somni es va posar en marxa per madurar la idea.

Vam pensar que tenim un mur de ciment gris a la part del sorral que es va refer  fa un parell de cursos. Un mur gris, trist i que podíem aprofitar com a base per a fer  d'expositor.
Es va pensar en el tipus d´expressió artística que es volia mostrar a l´infant, que fos de qualitat (de materials i d´estètica visual, no figurativa (amb ninos o figures predeterminades), amb certa durabilitat en el temps (que no fos només per aquest curs), i que alhora tingués una funció d´interacció social....

Llavors vam començar ha establir connexions amb al Juan Carlos que és el coordinador del casal del barri i  comparteix i dirigeix projectes amb els joves del barri. A més a més és diplomat en belles Arts i vam pensar que era la persona idònia perquè pogués ajudar-nos a realitzar el nostre somni.

Vam organitzar una reunió a l'escola en la que van participar tant les persones de la comissió d'edifici com el Juan Carlos i una monitora de l'esplai.
Vam exposar la nostra idea i va resultar prou engrescadora per amb dues parts. A partir d'aquesta, va sorgir tota una sèrie d'activitats per tal que tan els nostres nens com els joves del barri participessin activament d'aquesta idea.

Per la nostra part, els nostres infants després d'una explicació prèvia amb el suport d'unes imatges de trencadís i art modern, pintarien en paper de color gris (com el mur a decorar) amb colors blaus, blanc i un altre color a escollir pels nens, una sèrie de formes o gestos que més tard els joves de l'esplai transformarien en dos o tres esbossos del dibuix definitiu per al mur de l'escola.

Llavors un cop s'hagi ensenyat els esbossos a tots els infants i famílies de l'escola s'escollirà un, i aquest serà el que durant tres o quatre setmanes els joves del barri s'encarregaren de traslladar en el mur.

A partir d'això es va elaborar un calendari:
-       Dia 9 de Març; es recull d'imatges pel suport visual necessari per explicar el projecte als nostres infants.
-       Dia 23 de Març; recull dels dibuixos realitzats pels nostres infants.
-       Dia 26 d'Abril; proposta definitiva i pressupost aproximat dels materials.
-       Durant el mes de Maig buscar materials.
-       Dia 25 de Maig; Plantejar dibuix a la paret.
-       Durant el mes de Juny execució dels joves.

Aquesta idea definitiva sorgirà d'un somni de la nostra escola en la que tothom i participarà; els nostres infants, els joves del barri, i les famílies de l'escola que ens ajudaran a fer-ho possible, tant facilitant material com ajudant a la seva elaboració. 
Aquestes són les propostes que ens han elaborat els joves del Casal de Can Parellada a partir dels dibuixos que els vam donar.